0%
Posted inInicijative

Održan prvi BioBlitz u Crnoj Gori: Rijeka Zeta zaslužuje uključenost zajednica

 

Danas je na rijeci Zeti, po prvi put održan BioBlitz. Organizacijom ovakvog događaja postiglo se povezivanje učesnika i mogućnost ostvarivanja zajedničkog rada na polju nauke.

BioBlitz predstavlja novi način istraživanja biološke raznovrsnosti uz uključivanje javnosti i približavanje nauke široj zajednici. Ova vrsta istraživanja potiče iz Sjedinjenih Američkih Država, devedesetih godina prošlog vijeka i od tada ovaj koncept istraživanja postaje sve popularniji.

Danas postoji veliki broj manifestacija ovog tipa koje se svake godine održavaju širom svijeta.


U organizaciji Crnogorskog društva ekologa (CDE), Undiscovered Montenegro i River Collective a uz prisustvo građana i predstavnika Građanske Inicijative “Stop kolektoru u Centar Danilovgrada” realizovan je prvi BioBlitz  događaj na rijeci Zeti.

Trideset učesnika prvog BioBlitza – Park prirode dolina rijeke Zete – Trasa Postup – Podglavice

BioBlitz ne predstavlja kompletno i detaljno naučno istraživanje biodiverziteta nekog područja, ali može značajno pomoći u njegovom boljem poznavanju, kao i u otkrivanju novih vrsta.

Podaci o zabilježenim vrstama mogu se koristiti za mapiranje pojedinih vrsta, procjenu ekološkog stanja područja koje se istražuje, te poslužiti kreiranju kvalitetnijeg sistema upravljanja i održivog razvoja područja.

Uz značajan naučni doprinos, BioBlitz istovremeno omogućava i zabavnu saradnju naučnika i istraživača sa posjetiocima i građanima pri čemu lokalna zajednica ima priliku u učestvovati naučnim istraživanjima.

Cilj je stvaranje mosta između naučnika i javnosti, građenje povjerenja i ojačati interes javnosti za nauku i naučna istraživanjaBioBlitz ruši barijere koje često postoje između naučnika i građana, pokazujući na koji način se svi mi možemo uključiti u naučna istraživanja, bez obzira na nivo biološkog znanja koji posjedujemo.


Crnogorsko društvo ekologa izrazilo je posebnu zahvalnost na logističkoj podršci Benu i Emi Hejvud iz Undiscovered Montenegro.


Leave a Reply